
Борошно м'ясо-кісткове 1 кг упаковка
- В наявності
40 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 300 грн
- +380 (98) 563-62-73
ІНСТРУКЦІЯ
щодо застосування м'ясо-кісткового борошна
СКЛАД І ФОРМА ВИПУСКУ
М'ясо-кісткове борошно є білковим кормом тваринного походження. Є хорошим джерелом макроелементів: кальцію містить 6,5-11,6%, фосфору 3,3-5,9%, натрію 1,5-1,6%. Має ряд корисних біологічно активних речовин. Склад і поживність коливаються в залежності від виду сировини. У борошні першого сорту вологи не більше 9%, жиру не більше 11%, золи не більш 28%, протеїну не менше 50%. У 1 кг такого борошна близько 0,8 кормової одиниці і близько 320 г перетравного протеїну.
За зовнішнім виглядом даний продукт являє собою суху розсипчасту масу зі специфічним запахом, може мати різні відтінки від сірого до бурого, і різну крупність помелу.
ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ
М'ясо-кісткове борошно володіє високою харчовою цінністю і використовується як в натуральному вигляді, так і в якості преміксу для виготовлення комбікормів.
З допомогою м'ясо-кісткового борошна хорошої якості (1 і 2 сорт) досягається балансування незамінних амінокислот у комбікормі, крім метіоніну і цистину. У правильно виготовленої борошна з низьким вмістом склеропротеидов перетравність білка становить 85-90%.
Доброякісна м'ясо-кісткове борошно має мати кислотне число жиру не більше 25 мгКОН/г, перекисне число жиру – не більше 0,5% J (42 ммоль/кг). М'ясо-кісткове борошно є добрим джерелом вітамінів В1 особливо: рибофлавіну, холіну, нікотинової кислоти, кобаламін. У ній містяться деякі неідентифіковані екстрактивні корисні фактори, такі як кишковий ростовий фактор з шлунково-кишкового тракту свиней, фактор Аккермана, ростовий фактор, присутній в золі.
У м'ясо-кісткове борошно разом з м'язовою тканиною переходять деякі сполуки, які відіграють важливу роль в обміні речовин. Це: аденозинтрифосфорная кислота (АТФ), креатину (у вигляді креатинфосфату), глютамін і глютамінова кислота. Вільна глутамінова кислота, що міститься в м'язовій тканині, є носієм групи Н2 . При її недоліку може статися депресія росту курчат, в раціон яких введені синтетичні амінокислоти.
Інші ростостимулювальні і регулюють обмінні процеси речовини: жовчні кислоти, карнітин, пігменти, серотонін, соматропный гормон, глюкокортикоїдні гормони, тироксин і деякі інші потрапляють у м'ясо-кісткове борошно разом з: гіпофіза, щитовидної та паращитовидної залози, яєчниками, семенникамі, слизовою оболонкою шлунка, спинним і головним мозком, сычугом жуйних тварин, паренхиматозными органами (легені, селезінка, нирки, печінка).
В залежності від вмісту білка, жиру і мінеральних солей м'ясо-кісткове борошно поділяють на три сорти, інші її види виробляють одного сорту.
Якісні показники м'ясо-кісткового борошна
Показник |
М'ясо-кісткове борошно |
||
I |
II |
III |
|
Масова частка, %: |
|||
вологи, не більше |
9 |
10 |
10 |
протеїну, не менше |
50 |
42 |
30 |
жиру, не більш |
13 |
18 |
20 |
золи, не більше |
26 |
28 |
38 |
клітковини, не більше |
2 |
2 |
2 |
антиокислювачів, не більше |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Вміст сторонніх домішок: металомагнітних, розміром до 2 мм, г/т |
150 |
200 |
200 |
мінеральних, нерозчинних у соляній кислоті, %, не більше |
1,0 |
1,0 |
1,0 |
Наявність патогенних мікроорганізмів |
Не допускається |
||
Загальна токсичність |
Не допускається |
СВІДЧЕННЯ
М'ясо-кісткове борошно використовується як корм для свійської птиці, свиней і для збагачення комбікормів для молодняку при відгодівлі сільськогосподарських тварин, великої рогатої худоби, птиці та риби. Додавання м'ясо-кісткового борошна дозволяє збільшити продуктивність корми, збагатити його протеїнами, корисними амінокислотами, вітамінами, мінералами корми і збільшити їх поживну цінність. Крім того, вона допомагає нормалізувати обмін речовин і підвищує поживні властивості корму.
ДОЗИ І СПОСІБ ЗАСТОСУВАННЯ
Дозування подається добавки варіюється і залежить від маси тіла тварини або птиці. Зокрема, для великого худоби ця норма визначена від 10 до 100 г на добу, дрібного – 8-20 р. У складі комбікорму це співвідношення рекомендовано 2-4% на 1 кг корму. Поросятам, ремонтному молодняку свиней і хрякам м'ясо-кісткове борошно включають в раціон до 15%, супоросним свиноматкам, откормочному поголів'ю свиней, курей-несучок та молодняку птиці – до 10%, частіше всього її вводять в раціон птахів у кількості 3-7% від маси сухих зерноборошняних кормів. М'ясо-кісткове борошно зазвичай додають в будь готовий вид корму, будь то сухий, вологий, змішаний. Після введення борошна в корм, не піддавати його тепловій обробці, оскільки при цьому втрачається велика частина білка і вітамінів.
ПОБІЧНІ ДІЇ
Надмірна кількість м'ясо-кісткового борошна в раціонах птиці може стати причиною захворювання її на подагру. При використанні завищеної кількості м'ясо-кісткового борошна тваринами може розвинутися захворювання амілоїдоз – порушення білкового обміну, що виражається в відкладення і накопичення в тканинах і органах білкових речовин з характерними фізико-хімічними властивостями.
ПРОТИПОКАЗАННЯ
Немає.
ОСОБЛИВІ ВКАЗІВКИ
При перегріві, неправильному зберіганні, після закінчення терміну придатності м'ясо-кісткове борошно небезпечна. Особливо небезпечний перегрів м'ясо-кісткового борошна, при якому може відбутися інтенсивне розкладання жиру з утворенням непредельного токсичного альдегіду акролина.
УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ
Щільно закритим, у сухому (відносить. вологість не вище 75%), добре вентильованому приміщенні, недоступному для дітей та тварин місці, при температурі не вище +30 С. В закритій упаковці виробника термін придатності – 12 місяців.
Основні | |
---|---|
Тип | Протеїнові |
Вид | БВД |
Застосування корми | Птахівництво |
Країна виробник | Україна |
- Ціна: 40 ₴